Cine suntem
Asociația Pro Democrația (APD) este o organizație neguvernamentală, non-profit și nepartizană. Fondat în 1990, Clubul APD Braşov este cel mai vechi club din cele 25 de filiale ale Asociaţiei Pro Democraţia. De altfel, având ca punct de plecare Grupul pentru Comunicare si Dialog Social – OPINIA, Asociatia Pro Democraţia a fost fondată la Braşov. Ulterior ,Consiliul de Conducere al APD a fost mutat în 1997 la Bucureşti din raţiuni practice, iar acum, Centrul National de Coordonare este la Bucuresti. Printre membrii clubului se numără şi primii doi preşedinţi ai APD, dar și actualul președinte al APD.
Ce vrem
Misiunea Asociatiei Pro Democrația este de a întări democrația la nivel național și internațional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale Asociației Pro Democrația sunt: îmbunătățirea relatiei intre alegatori si alesi, corectitudinea procesului electoral, educatia civica, participarea cetatenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparenta institutiilor publice si controlul societatii civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.
Viziune
O societate in care participarea cetatenilor asigura responsabilizarea functionarilor alesi si eficienta guvernarii.
Ce facem
Activităţile Clubului APD Braşov sunt conturate în direcţia îndeplinirii misiunii Asociaţiei Pro Democraţia. În opinia noastră, identificarea nevoilor existente la nivelul comunităţii noastre în domeniul participării civice şi formularea unor programe şi proiecte care să vină în întâmpinarea acestor nevoi va conduce la o dezvoltare durabilă a acesteia.
Până în prezent, Clubul APD Braşov a implementat proiecte care s-au adresat cetăţenilor braşoveni dar şi celor din ţară. Prin proiectele noastre am vizat şi grupuri ţintă din judeţele Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Sibiu, Suceava, Teleorman,Vâlcea, Vrancea.
Clubul APD Braşov a acţionat ca organizaţie resursa atât în interiorul APD, cât şi în cadrul unor coaliţii de organizaţii din care am facut sau mai facem parte, astfel materialele elaborate în cadrul clubului au fost preluate în diverse zone ale ţării. Materiale noastre se regăsesc și la Biblioteca Județeană Brașov.
Prin voluntarii săi, clubul din Brașov a contribuit alături de celelalte cluburi la modificarea legii electorale în ceea ce privește statutul observatorului intern, a observat alegerile locale, parlamentare și prezidențiale din 1992 până în prezent (în țară și, din 2004, chiar și internațional), a organizat forumuri de candidați (pentru prima oară în România), întalniri între politicieni și diverși actori sociali pentru elaborarea unor proiecte de lege, seminarii pe tema educației și participării civice.
Ce ne dorim
Ne propunem urmatoarele obiective pe termen lung:
- Asigurarea corectitudinii și administrării procesului electoral la nivel local;
- Dezvoltarea mecanismelor specifice democrației participative, în special prin susținerea practicilor democratice la nivel microsocial;
- Consolidarea și depolitizarea administrației publice locale și promovarea bunei guvernari;
- Creșterea capacității instituționale a clubului Brașov
- Sprijinirea și întărirea organizațiilor neguvernamentale care aplică practici de democrație participativă
- Profesionalizarea actualei și viitoarei clase politice
- Combaterea discriminarii de orice fel