UN cetățean cu putere de magician

UN cetățean cu putere de magician

Povestea cetățeanului nostru activ se întâmplă într-un sat de lângă Ploiești, satul Pleașa din comuna Bucov. Aici, ani de zile, sătenii au depins de o singură firmă de transport, care oferea servicii neregulate, cu mașini puține și orar neadaptat nevoilor din comunitate.  Legătura satului cu exteriorul se încheia la 18:00, iar in vacanță, oamenii trebuiau să se descurce pe cont propriu, astfel că, cei care lucrau în afara localității apelau la autostop.

Datorită Georgianei, acest lucru s-a schimbat. După o campanie de câteva lun i, dusă din poartă în poartă, tânăra a reușit să atragă atenția autorităților locale asupra nevoii unui transport public funcțional și previzibil.

Ea a realizat o campanie ca la carte. A transmis cereri de informații în baza Legii 544/2001, a făcut studii de teren pentru a vedea nevoile cetățenilor din sat, a redactat o petiție și chiar a organizat o dezbatere publică în sat, unde a invitat toți actorii cu putere de decizie și/ sau acțiune.

Revendicările lor au fost sensibile: prelungirea orarului de transport până la 22:30, emiterea de bilete în vederea decontării, mai multe mașini, mutarea stației într-o locație centrală pentru acces cât mai facil. Surprinzător, deși nu au cerut reducerea costului abonamentelor, acestea au fost reduse cu 10 lei față de perioada anterioara. Astfel, Georgiana, cu sprijinul Asociației Pro Democrația, a sondat 200 de gospodării și a strâns peste 300 de semnături pentru petiția privind transportul public local.

A reușit să aducă la aceeași masă membri ai consiliului local, cetățeni dar și reprezentanți ai firmelor de transport local. Pentru toată această mobilizare, din iunie până în noiembrie 2015, Georgiana a cheltuit 100 lei, echivalentul unui abonament de transport pentru o lună jumatate.

Despre initiativa: Campanie Transport mai bun pentru cetățenii din satul Pleașa

(Castigător GALA G3P a CERE Romani – text adaptat, http://www.ce-re.ro/g3p/)

Inițiator: Georgiana Marcu

You may also like...