Liber la politica – DOI târgumureșeni pornesc campania ce va reforma legea partidelor politice din România

Liber la politica –  DOI târgumureșeni  pornesc campania ce va reforma legea partidelor politice din România

(Descrierea inițiativei este preluată din #Schimbă ceva- Ghid inspirațional de transformare comunitară , realizat de CERE   http://www.ce-re.ro / în parteneriat cu DOR http://www.decatorevista.ro/ )

Dan Mașca și Cătălin Hergheș, târgumureșenii care au dus campania pentru reforma legii partidelor politice din România

Dan Mașca, antreprenor IT din Târgu Mureș și cetățean activ definește democrația din Romania ca fiind una originală. Un sistem modelat de necunoasterea întrețiuntă de regimul socialist, decenii cu un singur partid, legi proaste și lipsă de standarde.

Un exemplu esențial este legea partidelor, modificată după explozia cu peste 100 de partide din anii 90: de la 251 de membri necesari pentru înființare, numărul a crescut la 10000 de membrii în 1996, ar în 2003 a ajuns la 25000 de mebrii, din minim 18 județe plus București, din fiecare minim 700. Sistemul a devenit tot mai restrictiv, generând un monopol al puterii.

Pe Dan Mașca, It-ul l-a invățat despre standarde și despre libertatea de a crea și de a concura. Aceleași principii le consideră necesare și pentru accesul în sistemul politic: să fii liber să creezi și să concurezi pentru comunitate.

Inițial a încercat să intre in politică, dar a fost dezamăgit de reticența la schimbări reale și convins că nu există nici o diferență între partide. Astfel, Mașca a vrut să pornească un start-up politic. Dar cum putea el, un antreprenor din Târgu Mureș să strângă 25000 de semnături în toată țara? În plus, pe el nu îl interesa politica centrală, ci să se implice în guvernarea orașului său.

A abordat problema ca în IT: cu un studiu comparativ de sisteme electorale, realizat în 2012. Studiul arăta că în democrațiile consolidate e nevoie de 2, 3, 10 membri ca sa înființezi un partid. Oamenii sunt liberi să se asocieze, barierele fiind mai ridicate abia când candidează pentru guvernarea locală sau parlament.

Campania pentru schimbarea legii – minim trei membrii ca sa inființezi un partid – a demarat în primăvara lui 2014. El l-a cooptat pe Cătălin Hergheș, un jurnalist muresean, a cărui asociație, AMPER, a preluat cauza (http://partide.amper.org.ro/ro/legea-partidelor/ .  Au explicat problema in animații, au adunat date de contact ale parlamentarilor , au organizat o dezbatere cu parlamentarii de Mureș (a venit un senator PDL nu foarte convins, deși aveau ca proiect reducerea la 400 de semnaturi).

Cea mai mare spaimă era că fiind multe partide ar primi brusc bani publici. Partidele sunt întradevăr finanțate din bani publici, dar numai acelea care sunt reprezentate în parlament sau au minim 50 de consilieri județeni, suma totală fiind de asemenea limitată.

Campania a prins elan când Monica Macovei a inclus modificarea legii în programul său electoral pentru prezidențiale, pasându-i-o lui Klaus Iohannis în turul 2. După alegeri, deputatul PSD de Mureș, Mihai Sturzu a depus proiectul de lege, inclus apoi în reforma electorală, alături de legea finanțării partidelor politice, a alegerilor locale și a celor parlamentare.

Noua lege a fost votată în mai 2015: e nevoie de 3 oameni să inființezi partid și să intrii în cursă pentru alegeri locale și parlamentare în 2016.

Libertatea va crea concurență și acest lucru va ridica ștacheta penru partidele mari.

Dan Mașca, poza preluata punctul.ro
Cătălin Hergheș, poză preluată din zi-de-zi.ro

You may also like...