DOI oameni pornesc rețeaua contra cancerului

Lungul drum al citostaticelor – DOI oameni pornesc o rețea care va salva multe vieți și va reduce din durerea multor oameni

Vlad Voiculescu, Vlad Mixich – Med Alert

(Descrierea inițiativei este preluată din #Schimbă ceva- Ghid inspirațional de transformare comunitară , realizat de CERE   http://www.ce-re.ro / în parteneriat cu DOR http://www.decatorevista.ro/ )

Vlad Voiculescu avea 25 de ani cand a aflat că cea mai mare problemă a bolnavilor de cancer, copii sau adulți, este lipsa citostaticelor, medicamente care împiedică înmulțirea celulelor canceroase.

Voiculescu se mutase de 6 ani la Viena, terminase acolo facultatea si lucra la o bancă, în departamentul de finanțări pentru guverne europene care vor să reabiliteze școli sau drumuri.

În vacante, a organizat tabere pentru copii din Brănești, Dâmbovița și a fondat chiar o asociație pentru finanțarea acestor tabere. Colegii l-au întrebat de ce nu face ceva penrtu copii bolnavi. O fostă colegă de liceu, stagiar la Institutul Oncologic București i-a spus că citostaticele sunt  cea mai mare problemă la onco-pediatrie.  Supărat a sunat la asociatia PAVEL intrebandu-i de ce nu fac nimic, plin de prejudecăți la adresa ong-urilor care nu fac nimic. Oamenii au spus ca au incercat sa gaseasca solutii dar nu au reușit. Voiculescu a decis sa ajute. Cu primii 300 euro caștigați pe bursă, a adus tratamente pentru 6 copii. Colegii i-au mai dat 1500 de euro, cu care a cumpărat medicamente pentru încă zeci de copii. Fiindcă în UE e ilegal să transporti medicamente altfel decât pentru uz personal, în avion le-a purtat în rucsac, pregătit să spună că sunt pentru rude. În București, cei de la PAVEL i-au spus ca pentru ei e ca și cum ar fi venit Sfântul Pavel. Atunci și-a dat seama ca face cu foarte puțin efort, un lucru care are chiar însemnătate.  A descoperit o lume noua, cu oameni buni cărora le pasa de copiii pe care îi au în grijă. Prejudecățile s-au destrămat. Astfel a început operațiunea de transport al citostaticelor. A cautat pacienți, i-a ajutat. Gandul că ajuta mame care nu mai credeau că vor găsi tratamentul pentru copii lor îi dadea o energie incredibilă.

Ulterior a format o rețea de navetiști care să transporte citostatice. Știa însă că acest sistem nu e o soluție pentru criza din România, unde lipseau din spitale peste 25 de citostatice esențiale.

Inițial a crezut că e o conspirație a cuiva care are ineres comercial. Și-a dat seama că, de fapt e mult mai rău, nimănui nu-i păsa. Distribuitorii renunțaseră să importe din motive comerciale. Compania de Stat nu avea fonduri. Ar fi vrut să vorbească public despre problemă dar îi era teamă că și-ar putea pune în pericol locul de muncă dacăse află că transportă medicamente.îÎn 2012, l-a cunoscut pe Vlad Mixich de la Hotnews.ro care i-a scris povestea fără sa il numească. Povestea a fost preluată și i-a adus încă 300 de voluntari în rețea, înscriși pe medicamentelipsa.ro, siteul făcut în noaptea de dinaintea publicării. In 2013, Mixich a decis să preseze autoritățile si astfel au format Med Alert (Voiculescu, voluntari, pacienți, fosti pacienți, jurnaliști, medici, economiști și avocați) și prin intermediul acesta au trimis memorii către ministere și Unifarm.

În 2013, Guvernul a dat două ordonanțe de urgență prin care pacienții de cancer primesc gratuit în spitale citostaticele de bază, un efort de doar câteva sute de mii de euro pe an.

Acum organizează tabăra MagiCamp, pentru copii bolnavi de cancer, un loc unde pot uita de lunile petrecute prin spitale.

Vlad Mixich si Vlad Voiculescu – imagine de pe hotweek.ro

You may also like...