Initiațiva pentru Mediaș – UN om naște o inițiativă ce schimba fața unui întreg oraș
Initiațiva pentru Mediaș – UN om naște o inițiativă ce schimba fața unui întreg oraș
(Descrierea inițiativei este preluată din #Schimbă ceva- Ghid inspirațional de transformare comunitară , realizat de CERE http://www.ce-re.ro / în parteneriat cu DOR http://www.decatorevista.ro/ )
In 2013, Kadar tamas, un web designer freelance de 35 de ani s-a trezit in impas. Crease pagina de Facebook I love Mediaș, prin care dorea să posteze frumusețile Mediașului dar nu știa ce să posteze în ea. Originar din Șimleul Silvaniei și ajuns datorită căsătoriei în Mediaș, în 2007, ca venetic observa mai degraba lucrurile negative, cu care poate un localnic e deja obisnuit. Așa că a creat un grup – Inițiativa pentru Mediaș – unde a început să semnaleze aspectele negative, de îmbunătățit.
Gropi, gunoaie, cabine de telefon abandonate, locuri de joacă în paragină, sesizările au început să se adune și grupul a crescut, funcționând în primii doi ani ca un loc de refulare al cetățenilor nemulțumiți. Dar, lucrurile nu s-au oprit la acest nivel.
Astfel, s-au mobilizat o mână de oameni și au plecat să rezolve o prolema. O primă intervenție a fost la o groapa care încurca traficul de vreun an, rămasă nereparată. 8 medieșeni au luat pamant și pietriș și au plantat în groapă panseluțe. Presa a scris despre acțiune și a doua zi, groapa a fost asfaltată.
Protestele demonstrative au început să fie luate în seamă de resposabili – serviciile de utilitate publică, gunoi, apă, spații verzi.
Astfel că, uneori nici nu a mai fost nevoie de intervenți și a început să fie suficient să anunțe. De exemplu, nu a mai fost nevoie să pună pietriș sub leagănele unui loc de joacă, pentru că Primăria deja s-a mobilizat și a pus dale de cauciuc. Acum sunt dale sub 8 locuri de joacă din municipiu : un eveniment istoric.
Principiul după care se ghidează: Orașul nu este decât casa noastră extinsă. Cei din oraș, medieșenii, sunt familia noastră extinsă. E foarte firesc, așa cum te implici în bunăstarea familiei, să te implici și în bunăstarea comunității.
Astfel că Inițiativa crește (https://www.facebook.com/media/set/?set=o.181685378629686&type=3 ) , la data scrierii textului numără peste 3600 membrii, vreo 50 activi și in jur de 20, oameni de nadejde la zecile de acțiuni. Unii sunt voluntari în alte ong-uri, alții fac parte din cercuri de cunoștințe, oameni ai Mediașului.
Prin intermediul inițiativei chiar au reușit să curețe peste 5 tone de gunoi, pe o pantă abruptă de 100 de metr
i cu 50 de voluntari de toate vârstele, cu tot cu viceprimar și vreo 2 consilieri locali din diverse partide politice. Compania de transport local a donat apă, oamenii au adus manuși și prăjituri, compania de apă a contribuit cu saci speciali de 1 mc, compania de salubrizare a venit cu camion si macara.
Inițiativa se educă prin
puterea exemplului, crede Kadar. El a invățat-o din familie și tot în familie, o transmite mai departe, celor 2 copii ai săi. Iubirea înseamnă și că te ingrijești de locul acela.